Beste Klant,

Met het publiceren van de nieuwe Europese Verordening (eIDAS) kan ESG per 1 juli 2017 geen PKIoverheid G2 certificaten meer produceren. Door omstandigheden is ESG niet in staat om binnen de gestelde termijn over te gaan naar de nieuwe PKIoverheid G3 certificaten.

Om de continuïteit en kwaliteit van uw certificaten te waarborgen, brengen wij het beheer van de bestaande certificaten onder bij KPN. KPN is een gerenommeerde leverancier van PKIoverheid certificaten met een lange staat van dienst. ESG wil u, als onze trouwe klant, dus zeer adviseren om nieuwe- of verlengingsaanvragen bij KPN in te dienen.

Wat betekent dit voor u?

Alle reeds uitgegeven certificaten blijven geldig tot het einde van de geldigheidsperiode van 3, 2 of 1 jaar. ESG zal als Trust Service Provider blijven bestaan maar geeft geen nieuwe certificaten meer uit. Daarnaast neemt KPN - in opdracht van ons - de operationeel taken over van ESG. Nadere informatie vindt u op https://certificaat.kpn.com/toepassingen/esg.

Om toch de continuïteit van uw certificaten te waarborgen hebben wij KPN bereid gevonden de levering van nieuwe certificaten van ESG over te nemen. Meer informatie over bestellen van certificaten bij KPN vindt u op: https://certificaat.kpn.com/pkioverheidcertificaten

Voor het vernieuwen van uw certificaten en alle andere vragen, cq klachten of informatie kunt u terecht bij KPN die u graag verder helpen:

Onze welgemeende excuses voor dit ongemak.

Met een vriendelijke groet,
ESG de Electronische Signatuur B.V.
Will Kamminga Directeur.

Signering (Onweerlegbaarheid)

In de papieren wereld plaatst u een handtekening op een document om aan te geven dat u de inhoud van dat document onderschrijft. In de elektronische wereld is het mogelijk een elektronisch document te ondertekenen met een elektronische handtekening. LegID biedt hiervoor een aantal mogelijkheden. Welke de meest geschikte is hangt af van het type document enerzijds en welke werkwijze de gebruiker prefereert.

Adobe PDF-documenten

Adobe heeft in haar PDF-standaard de elektronische handtekening (vanaf versie 7.0) geïntegreerd en de weergave van elektronisch ondertekende documenten wordt door de gratis Adobe Acrobar Reader ondersteund. Het zetten van een handtekening onder een PDF-document is voorbehouden aan de Standard of Professional versie van Adobe Acrobat i.c.m. de ESG middleware. Een andere mogelijkheid is om PDF-documenten te genereren uit een willekeurige document, dit te printen naar de Aloaha PDF Suite- of digiSeal Office-printer die er een gesigneerd PDF-document van maken dat vervolgens opgeslagen of verzonden kan worden.

Office documenten

Zowel MS Office (vanaf versie 2003) als OpenOffice (vanaf versie 2.x) ondersteunen het elektronisch ondertekenen van documenten. Met behulp van de ESG middleware kan deze functionaliteit gebruikt worden.

E-Mail

Het signeren van uitgaande e-mails (in bijvoorbeeld MS Outlook, thunderbird, enz.) kan met behulp van de standaard meegeleverde ESG middleware (TCOS BaseCSP)

Overige bestanden (.zip, .exe, .html, .txt, etc.)

Het is mogelijk om aan ieder elektronisch bestand een elektronische handtekening te koppelen. Bij de eerdergenoemde opties wordt de handtekening geïntegreerd in het document zelf, bij alle andere wordt er naast het originele document een los handtekeningbestand bijgevoegd. Dit kan met zowel de Aloaha SmartCard Connector als digiSeal Office.